Sosyal ağlar içerisindeki en popüler site olan Facebook, yeni arkadaşlıklara ve uygulamalara aracı oluyor. Ancak bu sitedeki herşey göründüğü kadar masum ve güzel değil...
Popüler sosyal ağ sitesi Facebook teknolojik dolandırıcıların en uğrak yeri haline geldi. Trend Micro'nun yaptığı açıklamaya göre dolandırıcılar o kadar uzmanlıştı ki, kullanıcıların profillerini ele geçirmek için son zamanların tüm popüler uygulamalarını bir silah haline getiriyorlar.
Siteye giren hemen herkesin kullandığı
'profilime girenleri göster' adlı uygulamaların bir çoğu aslında profilinizi h.ack'lemek için tasarlanmış bir tezgah. Trend Micro uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre bu sistemin
25 farklı kopyası bulunuyor. Bunların
"peeppeep-pro",
"profile-check-online" (online profil kontrolü) ve
"stalk-my-profile" (benim profilimi gizlice gez) gibi isimler taşıdığı da firma tarafından belirttildi.
Bu yöntemle ele geçirilen Facebook hesapları aynı bir dönem MSN'de sık sık bulunan virüsler gibi, listenizdeki herkese sahte mesajlar yollamaya başlıyor. Tecrübesiz kullanıcılar ise arkadaşı tarafından duvarına yollanan bu mesaja tıklayarak kendi profilinin de etkilenmesine neden oluyor.
Sahte uygulamaları nasıl anlarsınız? Sanal dolandırıcılar kullanıcıların ilgisini çekmek için sahne uygulamaları en popüler sayfaların tasarımına benzetiyor. Ancak, bir uygulamanın sahte olup olmadığını anlamanızın da yolu var.
Trend Micro'nun açıklamasına göre, kullanıcılar sahte uygulamadaki devam tuşuna bastığı zaman Facebook üzerinden hiç bir işlem yapılmıyor. Bunun yerine,uygulama kullanıcıları başka sitelere yönlendiriyor.
Dolandırıcılık uygulamalarından birinde, kullanıcının virüs saldırısına uğramış arkadaşlarının bir fotomontajı yaratılıyor, etiketleme yapılıyor ve böylece fotoğraf hızla yayılıyor.
Dolandırıcılık taktiklerindeki bu değişiklikler, Facebook'un yakın geçmişte uygulama işlevselliğinde yaptığı değişiklikleri alt etmek için tasarlanıyor. Değişiklik yapılan işlevsellikler arasında, uygulamaların doğrudan bildiri yollama yeteneğinin kaldırılması da bulunuyor.
Firma, kullanıcılara, şimdilik bağlantılara tıklamamayı öneriyor. Facebook yetkililerinin sorunlu uygulamaları ortadan kaldırmalarıyla birlikte bu bağlantıların da sayfalardan silineceğini belirtiyor. Profilinize kimlerin baktığını görmenizi sağlayacak, Facebook tarafından onaylanmış resmi bir işlevsellik bulunmuyor.
(kaynak : shiftdelete.net)
Ayrıca milliyet.com.tr'nin haberine göre de..
.Profilinize kimin baktığını öğrenmenin bu tür uygulamalar asla mümkün olmayacağını söylüyor.
Hiçbir şekilde kullanıcılara veya uygulama geliştiricilere bu tip bir yetki verilmediğinin altını çizen uzmanlar, bu uygulamaların yüklenmesiyle kullanıcıların profil sayfalarına hangi kullanıcıların tıkladığını öğrenmelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Trend Micro tarafından yapılan son açıklama, bu tür uygulamaların tamamen yalan olduğunu ve kimsenin bu bilgileri öğrenmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.
"Profiline Kim Bakmış?" Türü Uygulamalar Nasıl Çalışıyor? Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor. Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişigüzel oluşturuyor ya da Facebook'ta "ileti" durumunu ya da "fotoğraflarını" en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.
Yani bu programın hiçbir gerçekçiliği yoktur; program kafasına göre isimler belirliyor sadece.Bu şekilde dikkat çekici uygulamalarla facebook hesaplarını çalıyorlar.Güvenliğiniz açısından bu tür uygulamalara kesinlikle izin vermemelisiniz ve kullanmamalısınız..Hatta bana kalırsa facebooktaki çoğu uygulamadan uzak durun...Bizden uyarması...