Blogların en önemli özelliklerinden biri sık güncellenen web siteleri olmalarıdır.Bloglar popüler hale geldikçe, kaliteli ve güncel blog sayısı artmıştır.Böylece insanlar hoşlarına giden ve okumaktan zevk aldıkları onlarca hatta yüzlerce blogu takip etmeye başlamışlardır.Bu kadar çok sayıda blogu tek tek ziyaret edip yeni yazı olup olmadığını kontrol etmek bir hayli zor olduğundan bunların tek bir yerden kolayca takip edilebilmesi için RSS teknolojisi geliştirilmiştir.
RSS Nedir?
RSS, çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir.Dosya biçimleri .rss ve .xml'dir.
Bu tanım çok mu teknik bir dille yapılmış? O halde şöyle anlatayım:Televizyon izlerken alt yazı olarak görürüz “Son Dakika!” diye geçen bilgileri.RSS de aynı bu şekilde istediğiniz bir blogdaki son yazıları kullandığınız RSS okuyuu araçlar sayesinde size bildirir.
RSS Nasıl Kullanılır?
RSS yöntemini destekleyen sistelerin hazırladıkları XML biçimli dosyalara bir çok programla erişmek mümkündür. XML okuyucusu olan bu programlar, web gezgini veya e-posta istemcisi olabileceği gibi sadece RSS içereriği izlemek için hazırlanan masaüstü programları da olabilir.
Web Tabanlı RSS Okuyucular
-Google Reader
-Bloglines
-NetVibes
-Lazyfeed
Masaüstü RSS Okuyucular
-FeedDemon
-Omea Reader
-RSS Owl
-Sharp Reader
RSS Kullanmanın Faydaları
Hem blog yazarları hem de blog okuyucuları için RSS çok faydalıdır.En önemlisi zamandan tasarruf sağlar.Sevdiğiniz blogları tek tek ziyaret edip yeni yazı olup olmadığını kontrol etmek yerine RSS okuyucular sayesinde hepsini aynı yerden tek seferde kontrol edebilirsiniz.Blog yazarları da RSS sayesinde yazılarını en hızlı ve en kolay şekilde okuyuculurayıla buluştururlar.
Blog Hocam’ı RSS İle Takip Edin
Blog Hocam’ı RSS ile takip etmek için RSS okuyucunuza http://feeds.feedburner.com/BlogHocam adresini eklemeniz yeterlidir.Eğer her hangi bir RSS okuyuvusu kullanmıyorsanız ve Blog Hocam’daki yeni yazıların e-posta adresinize gelmesini istiyorsanız http://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=BlogHocam adresini kullanabilirsiniz.
Sanırım artık RSS hakkında temel bilgileri öğrendiniz.Ben RSS okuyucu olarak Google Reader kullanıyorum.Sizin kullandığınız veya tavsiye ettiğiniz başka okuyucular varmı?
Not:Bu makaleyi oluştururken http://www.rssnedir.com/ sitesinden faydalandım.
0 yorum: