Belki bilenleriniz vardır ama benim henüz yeni öğrendiğim bir program Photoscape. Yani yeni dediğim, öğreneli yaklaşık olarak 1 ay oldu. Bu süre içinde programı da kullandım ve çok memnun kaldım. Çok marifetli bir fotoğraf düzenleyici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kesinlikle hiçbir şekilde photoshop bilgisi gerektirmeyen ve ücretsiz sunulan bir programdır. Üstelik Türkçe dil desteğinin olması da programı kavramada büyük kolaylık sağlayacaktır. Program boyutu sadece 17.5 MB'tır. Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 uyumludur.
Buraya tıklayarak programı indirebilirsiniz.
Kullanımı Nasıl?
Programın kullanımı oldukça basittir. Geniş özelliklere sahip bir program olması gözünüzü korkutmasın. Türkçe dil desteği sayesinde, programın nasıl çalıştığını kavrayabiliyorsunuz. En iyi yanı da bu zaten. Özelliğ çok olmasına rağmen kullanımının son derece basit olmasıdır. Çok ilerde programın kullanımını anlatan yazılar da yazmayı düşünüyorum siteye.
Program İle Neler Yapılabilir?
Bu fotoğrafta gördüğünz herşeyi bu program ile yapmak mümkün. |
Yukarıdaki fotoğraflarda da görüldüğü üzere, programın birçok özelliği mevcut. Şimdi ise bu özellikleri elimden geldiğince tek tek açıklamaya çalışacağım.
Gösterici : Bilgisayarınızdaki farklı formatlardaki fotoğrafların slayt veya tam ekran olarak görüntülenmesini sağlar.
Düzenleyici : Programın en çok kullanacağınız kısmıdır. Buradan birçok şeyi yapabilirsiniz. Üstelik, üzerinde oynadığınız fotoğrafı bilgisayarınıza kaydettiğiniz zaman, fotoğrafın orjinalini de masaüstünde "Orjinal" klasörü adı altında saklıyor.
Düzenleyici özelliği ile yapılabileceklerinizin bazıları şunlardır :
- Fotoğraflar düzenlemerinizi bu kısımdan rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu kısımdan; yüzünüzdeki lekeleri yok ederek, yüzünüze pürüzsüz bir görüntü verebilirsiniz.
- Photoshop programlarında olan zemin kopyalama özelliği Photoscape'ta da mevcut. Bu özellik sayesinde, fotoğraflarınızdaki istenmeyen nesneleri yok edebilirsiniz.
- Website sahibi arkadaşlar, kendilerine ait fotoğraflara istedikleri boyutta ve istedikleri şekilde saydam olarak, fotoğrafı bozmayacak biçimde kendi sitelerinin ismini fotoğraf üzerine yazabiliyorlar.
- Fotoğraflarınızda görmek istemediğiniz nesnlerin üzerine bulanıklaştırabilirsiniz.
- Ben ve sivilce giderme, çerçeve ekleme dahil buraya yazamadığım daha birçok özelliği bu kısımda bulabilirsiniz.
Toplu Düzenleyici : Bu kısımdan ise, birden fazla fotoğrafınızı toplu olarak düzenleyebilirsiniz.
Sayfa : Bu özellik sayesinde en beğendiğiniz fotoğrafları tek çerçevede görüntüleyebilme imkanına sahip oluyorsunuz. Program size özel olarak birkaç seçenek sunuyor; size ise sadece fotoğraflarınızı sürükleyip, programa atmak kalıyor. Örnek olarak programdan bir görüntü :
Tek yapmanız gereken şey, photo yazan yerlere fotoğraflarınızı eklemek. |
Birleştirme : Adından da anlaşılacağı gibi fotoğraflarınızı alt alta yada yan yana birleştirme imkanı sağlıyor. Yukarıdaki özellikle hiçbir ilgisi yoktur. Bu özellik genelde; capture olarak parça parça çekilen fotoğrafları tek parça haline getirmek için kullanılıyor.
AniGif : Bu özellik sayesinde kendi .Gif (hareketli resim) resminizi kendiniz oluşturabiliyorsunuz.
Yazdır : Program bu özellik ile, fotoğraflarınızı yazıcıdan çıkartabilme imkanı sağlıyor.
Ekran Yakalama : Programın en güzel özelliklerinden biride bu özelliğidir. Yani ingilizce ile capture özelliğidir. Ekran yakalam özelliği ile istediğiniz bölgenin ekran görünütsünü, isterseniz bilgisayarın tamamiyle tüm ekranının görüntüsünü, isterseniz de sadece aktif olan pencerenin görüntüsünü elde edebilme imkanı sağlıyor. Bu tip eksta özellikler ile bilgisayardaki prtscn özelliğinin daha gelişmiş hali denebilir.
Diğer bir kaç ufak tefek özelliği de çabucak açıklayacak olursak;
Ayırıcı ile, fotoğrafınızı istediğiniz gibi parçalayabiliyorsunuz.
Renk Toplayıcı ile bilgisayarınızın herhangi bir yerinden bir renk tonunu seçebiliyorsunuz.
Raw dönüştürücü ile, farklı formatlardaki resimlerinizi raw formatına dönüştürebiliyorsunuz.
Yeniden Adlandır ile, fotoğraflarınıza farklı isimler koyabiliyorsunuz.
Program çok geniş. Bu yazımda ancak programı tanıtabildim. Bir sonraki photoscape yazılarımda ise, photoscape ile ilgili bildiklerimi sizlere aktarmaya çalışacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. ;)
0 yorum: